Diş Taşı Temizliği

Diş Taşı Temizliği (Detertraj) Nedir?

Günümüzde birçok insanın korkulu rüyası haline gelen diş taşları, uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen tedavi ve bakımlarla giderilebiliyor. Doğru bilgilendirme ve düzenli kontroller sayesinde diş taşı problemini çözmek mümkün. Bu yazımızda diş taşının oluşum nedenlerini, tedavi yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken noktaları inceleyeceğiz.

Diş Taşı Neden Oluşur?

Diş taşı, dişler üzerinde biriken bakteri plağının tükürük mineralleri ile sertleşmesiyle oluşur. Diştaşları temizlenmezse dişeti iltihabına sebep olur. Dişeti iltihabının ilk belirtisi de dişeti kanamasıdır. Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biri de bu iltihap ve kanamadır.

Diş Taşları Temizlenmez ise Ne Olur? Küretaj işlemi Nedir?

Diş taşları düzenli olarak temizlenmezse dişetinin içine doğru ilerlemeye devam eder ve dişi destekleyen dokulara daha çok zarar vermeye başlar. Bu durumda dişeti iltihabı diş köküne doğru ilerlemeye başlar. Sağlıklı dişeti dokusu dişe yapışık dururken, kök yüzeyinde biriken diştaşları dişetini dişten ayırmaya başlar ve dişlerin etrafında cep dediğimiz boşluklar oluşur. Bu boşlukların derinliği 3-5 mmlere ulaşır. Bu bölgelerin temizliği için Küretaj işlemi gerekir. Lokal anestezi yapılarak kök yüzeyleri ve dişeti cebinin içinde oluşan iltihaplı dişeti dokusu temizlenir ve dişetinin yeniden kök yüzeyine yapışması sağlanır.

Diş Taşı Temizliği (Detertraj) Dişlere Zarar Verir mi?

Diş taşı temizliği (detertraj) dişlere zarar veren bir işlem değildir. Dişlere asıl zarar veren diştaşlarıdır ve eğer temizlenmezlerse diş kayıplarına kadar varan dişeti hastalıklarına sebep olurlar. Dişeti çekilmesi ile başlayan kayıplar çene kemiğinin erimesiyle devam eder. Dişeti ve kemiğin çekildiği bölgelerde diştaşı oluşumu devam eder. Küretaj bu bölgelerin tedavisi için gereklidir.

Herhangi bir kayıp oluşmadan düzenli diş hekimi kontrolleri ve diş taşı temizliği yaptırmak ağız sağlığını korumanın en kolay ve gerekli yoludur.
Diştaşı oluşumunu engellemek de ağız hijyenini en iyi şekilde gerçekleştirerek olur. Diş fırçası ile birlikte mutlaka diş arası temizliği yapmak hem diştaşı oluşumunu hem de çürükleri engeller.

Diş Taşı Nedir?

Tükettiğimiz tüm besinler ve içecekler, dişlerimiz üzerinde çeşitli kalıntılar bırakır. Bu kalıntılar zaman içerisinde dişin yüzeyinde sertleşerek bir tabaka oluşturur. Özellikle dişin diş etiyle birleştiği yumuşak bölge, bu tabakanın en sert ve yoğun olarak gözlendiği yerdir.

Diş ile diş eti arasında biriken bu kalıntılar, zamanla sertleşir ve kireç benzeri taşsı oluşumların belirmesine neden olur. Diş taşı, ağız yapısına göre diş eti çekilmelerine neden olabilir ve temizleme uygulaması yapılmadığında ileri seviyelerde diş eti çekilmesi gözlenebilir.

Diş eti hastalıklarını ciddi şekilde etkileyebilen diş taşının, çekilme durumunda diş arasında kalan boşlukları doldurması da söz konusu olabilir. Bu durumda hasta, diş taşı sorunun ve diş eti hastalığının farkında bile olmayabilir. Diş doktorunuzu düzenli şekilde ziyaret etmek ve kontrollerinizi aksatmamak, diş taşının neden olabileceği sorunlardan korunmanız için oldukça önemlidir.

Küretaj Nedir?

Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan küretaj, diş taşı nedeniyle diş etinde oluşabilen iltihaplanmanın giderilmesi için uygulanır. Vücudun diğer bölgelerinde oluşan iltihapları gidermek için antibiyotik kullanımı önerilirken, diş eti iltihaplanmalarının tedavisinde antibiyotik yeterli olmaz.

Diş etinin dişten ayrılmasıyla başlayan tedavide yalnızca diş eti değil, diş köklerine kadar olan bölüm temizlenebilir. Derin temizlik olarak adlandırılabilen küretaj işlemi, diş kökünün yüzeyinde oluşabilecek sorunların önlenmesi için gereklidir.

Diş Taşı Temizliği Nedir? Tehlikeli Midir?

Son dönemde halk arasında ağızdan ağıza yayılan diş taşı temizliğinin tehlikeli olduğu söylentisi hiçbir bilimsel kanıta dayanmaz. Aksine diş taşlarının temizlenmemesi halinde daha ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir.

Detertraj olarak adlandırılan ve diş taşı oluşumunu temizlemek için uygulanan yöntem, diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Her 6 ayda bir uygulanması gereken tedavi, çoğu zaman acısız ve kanamasızdır. Ancak diş taşı oluşumu ileri aşamalarda ise daha etkili tedavilerin uygulanması gerekebilir. Tedavinin süresi hastanın durumuna göre değişebilir.

Diş taşları temizlendikten sonra oluşabilecek boşlukların doldurulması için uygulanabilecek bazı yöntemler de vardır. Ancak görsel amaçlı bu uygulamalar, uzman doktor tarafından hastanın durumuna göre uygulanmaktadır.

Menü